Cursusprogramma najaar 2023

 

Tijd:
donderdagavond 20.00 tot 22.00 uur, zaal open vanaf 19.30, indien er één groep is.
zaterdag 4 november JUBILEUM.
Plaats:
CLOUD/Danslab, De Constant Rebecqueplein 20b, Den Haag
Inschrijven:
Meld je aan via het inschrijfformulier en maak het cursusgeld over op rekening nr NL 26 TRIO 0390 5115 79, tnv Dansdrift.

Wil je kennis maken met Dansdrift? Dat kan de eerste les van elke cursus. Voor zo’n les betaal je € 18. Besluit je mee te doen met de hele cursus dan wordt dat in mindering gebracht op de cursusprijs. Aanmelden; zet een vinkje bij KENNISMAKEN op het inschrijfformulier, maak het geld over aan Dansdrift en vermeld ook de naam van de docent.

  

 

Roos van Berkel

‘Compositional scores.’
3x:
september 7, 14 en 21.
Prijs:
€ 49

inschrijven

‘Compositional scores.’

Je zou beweging kunnen bekijken als een ‘activiteit’ die uit verschillende parameters bestaat. Hierin staan elementen als initiatie, verloop, gewicht, textuur, tijd en (tegen)kracht centraal.

De interesse voor ‘compositional scores’ begon voor Roos van Berkel tijdens haar studies aan Laban en kreeg een vervolg bij workshops met componist Matteo Fargion – de vaste samenwerkingspartner van choreograaf Jonathan Burrows. De manier waarop Matteo de dansers aanmoedigde om gestructureerd en tegelijkertijd enorm speels met de ingrediënten van de ‘score’ om te gaan was een grote inspiratie.

Net zo interessant als het choreografisch creëren van een score is het uitvoeren van de score. Tijdens de ontmoeting van de danser en de score worden spanning en ontlading voelbaar: het (bijna) niet weten is net zo interessant als het wel weten. Je ziet als het ware een dialoog tussen de score en de danser. En vervolgens tussen de andere dansers en de ruimte.
Deze werkvorm is terug te leiden naar de ‘chance procedures’ van Cage en Cunningham, en komt regelmatig terug in haar lessen. Het moment dat de ‘score’ lichamelijk vorm krijgt in de ruimte heeft altijd een verrassend verloop, voor zowel de danser als de kijker.

Veelzeggend is dit citaat van Jonathan Burrows:‘Scores make one not reproduce the image one has of performing something, but going back to the score one can always retap into the conditions of the movement production.’

Bio Roos ven Berkel

Roos van Berkel is choreografe, docent en onderzoeker. Zij is opgeleid aan Trinity Laban in Londen (BA Hons Dance Theatre) en vervolgens in New York City aan het Laban/Bartenieff Institute for Movement Studies en de Merce Cunningham Studio.

Vervolgens heeft ze in Europa als danseres en performer in verschillende projecten gewerkt in o.a. Keulen en Amsterdam en maakte in Budapest een avondvullend duet met de Hongaarse choreograaf Gyula Berger.

Inmiddels is ze interdisciplinair maker met een focus op wetenschap en technologie. Haar werk als docent en onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven was een springplank voor een duet met een humanoid robot en verschillende interactieve licht- en geluidsinstallaties.

De afgelopen jaren heeft ze werk gemaakt met het Amsterdamse performance collectief NOW en momenteel werkt ze aan de serie ‘Lehmer’s Dance’ in samenwerking met wiskundige Tom Verhoeff.

Als docent werkt Van Berkel sinds 2008 aan de Academie voor Theater en Dans en de Technische Universiteit (faculteit Industrial Design). In 2020 publiceerde ze het onderzoek ‘Daag mij maar uit! Dans en ouderen in de grootstedelijke context’ en is sinds 2019 lid van de onderzoeksgroep ‘Embodied Knowledge’.

Roos van Berkel – lmanalysis.nl/

 

Erik van Duijvenbode

‘De 3 danselementen.’
3x:
september 28,
oktober 5 en 12.
Prijs:
€ 49,50

inschrijven

‘De 3 danselementen.’

In deze serie van 3 lessen staat per keer één van de danselementen tijd, kracht of ruimte centraal. Je danst individueel en samen met een inspiratiebron als uitgangspunt. De docent zorgt voor verrassende combinaties, zoals een muzikale insteek tot dans nav een schilderij of een beeldende insteek tot dans nav een muziekstuk. Elke les werken we toe naar een gestructureerde dansimprovisatie, waarin je individueel en als groep het thema van de avond uitdrukking geeft.
Deelname aan deze lessenserie zal je begrip van de danselementen tijd, kracht en ruimte vergroten. Bewuste inzet van deze elementen kan je dansvocabulaire verbreden door te spelen met o.a. groot/klein, snel/langzaam en zwaar/licht. Beweging en beleving komen in de lessen samen rond een wisselend thema, waaraan jij je eigen betekenis kan geven.

Bio Erik van Duijvenbode

Erik van Duijvenbode volgde een opleiding moderne theaterdans bij Fontys en Codarts. Na een kopstudie release technique bij de Trisha Brown Company in New York startte hij in 2001 een zelfstandige praktijk als danser, maker en dansdocent.

Hij geeft les aan kinderen en volwassenen met dansimprovisatie en moderne dans als specialismen. Opdrachtgevers zijn scholen, centra voor de kunsten en Buitenkunst.

Ook zet hij dans in voor organisaties rond onderwerpen als leiderschap en begeleidingskunde.

Erik van Duijvenbode leeft en werkt vanuit de kernwaarden vrijheid, schoonheid en ontwikkeling. In dansimprovisatie komen die waarden goed tot uiting door individuele en gezamenlijke betekenisvolle expressie.
En naast zijn danspraktijk werkt hij als coördinator in cultuureducatie en als supervisor/coach.

Erik van Duijvenbode – www.kunstkern.nl

 

Andrea Beugger

‘Het onverwachte.’
3x:
oktober 19, 26 en
november 2.
Prijs:
€ 50

inschrijven

‘Het onverwachte.’

De cursus is een uitnodiging om op dansreis te gaan, begeleidt door de kennis van Andrea. 

Op een speelse manier gaan wij diverse improvisatie opdrachten tegemoet, om je danskwaliteiten te verdiepen. De opdrachten geven je de kans om je lichaamstaal welsprekender te gebruiken en jezelf als instant performer te ontdekken.

Door in de groepsimprovisatie te luisteren naar en te componeren met anderen wordt je bewegingsvocabulaire nieuw geconstrueerd. Je leert vaste bewegingspatronen te doorbreken en daarmee een dansende vorm van communicatie te creëren. 

Centraal staat plezier in dans, je eigen fantasie laten swingen, je lichaam laten tintelen.

Bio Andrea Beugger

In 1993 studeerde Andrea Beugger af aan de Codarts Dansacademie Rotterdam. Haar danscarrière voert o.a.langs Jakop Ahlbom , Kriszitna de Chatel, Hans Hof Ensemble, Karina Holla , Panama Picutres , Bollwerk, Danstheater AYA, Vloeistof, Danstheater Telder,Plan-D, Schweigman& , Dylan Newcomb, Tanzplan Ost , Peter Greeneway.

Andrea heeft zich ontwikkeld als choreograaf en maakt werk in opdracht voor oa. de ITA-educatieafdeling, televisieomroepen en Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Ze geeft regelmatig dans-compositie workshops en fysieke danstheaterlessen aan jonge professionele dansers op kunstacademies en aan amateurdansers. Ze coacht graag jonge dansers in hun eigen creatief ontwikkeling en proces.
Bij Muziektheater PRA is ze medebedenker, choreografe en uitvoerend danseres.

Muziektheater PRA

 

Hilde Elbers

‘Ruimte in botten.’
6x:
november 9. 16, 23, 30,
december 7 en 14.
Prijs:
€ 99

inschrijven

‘Ruimte in botten.’

In deze dansimprovisatie lessen verkennen we het concept van ruimte in botten. Ons lichaam bestaat uit botten en elk bot heeft zijn unieke vorm en grootte. We zullen dit als uitgangspunt gebruiken om te onderzoeken hoe we ons kunnen bewegen en uiten via onze botten.
Door middel van verschillende improvisatie-oefeningen en geleide bewegingsverkenningen, zullen we ons verdiepen in de verschillende manieren waarop we de ruimte in ons lichaam kunnen waarnemen en het gebruiken als inspiratie voor dans.We onderzoeken ook hoe de ruimte om ons heen onze bewegingen beïnvloedt en hoe we die kunnen gebruiken om nieuwe en interessante choreografische mogelijkheden te creëren.

Bio Hilde Elbers

Hilde Elbers is Choreografe, docent, en lichaamsgericht coach.
Voortkomend uit een veelzijdige achtergond in de professionele dans ben ik steeds meer geintrigeerd geraakt in hoe mensen zich in het leven letterlijk en figuurlijk voortbewegen. Ik geloof dat het lichaam herinnert en interacteert met opgeslagen herinneringen en de wereld om zich heen. Het lijf drukt zich uit op ieder moment van de dag de communicatie tussen ons zijn en de wereld om ons heen is voor mij een continue bron van inspiratie voor creatie.

www.hildeelbers.nl